Familia Fidei

Welkom bij de familie van het geloof.

Ommegang in de Reeshof

In het weekend van 12-14 juni zijn de ikonen rond het thema ‘barmhartigheid’ van Geert Hüsstege in onze parochie geweest. Het paste goed bij het feest van onze kerkpatroon, sint Antonius. Hij heeft immers ook de werken van barmhartigheid beoefend, tot in de hoogste graad.

Op vrijdagmiddag gaf Angelique Hüsstege een aantrekkelijke uitleg over de ikonen aan de kinderen van de kinderclub. Ze waren muisstil. En daarna mochten ze tot hun blijdschap een suikerspin maken. Die avond gaf Geert zelf een mooie inleiding over de betekenis en werking van ikonen. Hij zei onder meer dat telkens als de verering van ikonen onder druk kwam te staan in de geschiedenis, ze met nieuwe kracht terugkwamen. Bijvoorbeeld ten tijde van het ikonoklasme (8e eeuw). Maar ook onder het communisme. Daardoor zijn veel ikonen in het Westen verspreid, wat hun verering ten goede kwam. Ook stelde de ikoonschilder de vraag of het vereren van ikonen wel bijbels is. Die vraag beantwoorde hij positief. De Bijbelverhalen zijn zelf al beeldend. Ze roepen een beeld op in onze geest. Wat de kunstenaar doet is dat beeld veruitwendigen.

Ook is het zo dat wij mensen beeld van God zijn, een levende ikoon. Het gaat er niet om dat ikonen niet vereerd mogen worden, maar dat we geen afgoden mogen vereren. Ikonen helpen ons juist om ons Godsbeeld zuiver te houden door de ware leer in beeld te brengen. Ter afsluiting van de avond zijn we bij de ikonen gaan staan om te bidden. Zo vormden we, met de heiligen van de ikonen, één gemeenschap; de gemeenschap der heiligen.


De zaterdag in het weekend hebben we bij de ikoon van de Moeder Gods, vreugde van de lijdenden, de Akatisthos gezongen. Ondanks de hoge temperatuur in de kerk, vonden de mensen het zeer inspirerend!Het geheim van het geloof komt tastbaar nabij door de mysteries van Christus en Maria te bezingen. Overdag was er vrije inloop in de kerk, waar in een moderne wijk als de Reeshof toch aardige belangstelling voor was. Op de laatste dag vierden we de liturgie op aangepaste wijze. Bij de intrede en de offerande werden ook de aanwezige ikonen bewierookt. Na het Lof op zondagmiddag werden de ikonen weer ingepakt voor de reis terug naar Eindhoven. We zullen ze missen!


We zijn als parochie dankbaar voor de ijver waarmee Geert en Angelique Hüsstege evangeliseren (met hun kinderen!) en wensen ook andere parochies toe dat ze de verrijkende werking van deze bijzondere serie ikonen mogen ervaren. Gods zegen en nogmaals bedankt!

Pastoor Schilder, Emmausparochie Tilburg.

 


Paus: Heilig Jaar van Barmhartigheid

Paus Franciscus heeft nu ook officieel een jaar van barmhartigheid aangekondigd: van 8 december 2015 t/m 16 november 2016. Speciaal voor dit jaar werken we aan de grote icoon van Gods barmhartige liefde rondom 17 thema's uit het leven van onze Heer Jezus. Reis met ons èn met Jezus mee, Hij leeft!

Met deze icoon gaan we naar Paus Franciscus. We vragen de zegen over de icoon en over de zorgen en intenties van allen die  door een financiële bijdrage de totstandkoming mogelijk maken. Het schilderen van deze icoon duurt meer dan vijf maanden. Voor uw bijdrage zie de gegevens onderaan de website.

Ecologisch BZC

Hier komt een artikel over het ecologisch BZC

.

Title one

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus.

Title two

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus.