Familia Fidei

Welkom bij de familie van het geloof.

Aartsbisschop Romero

De deken was ontroerd toen de icoon werd onthuld. Hij vertelde ons hoe hij twee weken vòòr aartsbisschop Romero werd vermoord nog met hem de H. Mis heeft gevierd, hoe hij samen met hem aan hetzelfde altaar stond waar hij kort daarna werd vermoord. Op het bericht van zijn dood, is hij naar bisschop Danneels gegaan met de vraag of hij Romero's plaats mocht innemen. Danneels zei hem over 5 jaar terug te komen en toen deken Felix de bisschop later ontmoette, wist hij dat zijn plaats in België is.

Stilletjes zittend voor de grote icoon van Romero bevestigt hij "Hij zou zeker geen icoon van zichzelf willen, maar het alleen omwille van de armen toestaan". De icoon krijgt een ereplaats aan de pilaar rechtsvoor in de kerk van Diest en zal met Allerheiligen worden gewijd. Hiervoor wordt de aartsbisschop uit El Salvador uitgenodigd om over te komen. Op deze eerste novemberdag dag trekken vele mensen uit Diest en omgeving mee met de jaarlijkse processie naar de Allerheiligenberg aan de rand van het stadje.

Allerheiligenkapel

Sinds 25 februari 1229 is Diest officieel een stadje en de Keltische naam Diest betekent "goddelijke nederzetting". De heilige Remaclius heeft volgens de overlevering in de 7e eeuw ook in Diest gepredikt en er een kapel gebouwd, de latere Sint Jans’s kerk. De archieven van de Allerheiligenkapel aan de voet van de Kruisberg gaan terug naar de 12e eeuw waar de mensen in november ter bedevaart gaan. De rekeningboeken uit die tijd maken melding van een speciale aflaat voor deze pelgrimstocht.

Meteen na onze aankomst in Diest neemt de deken ons naar deze Allerheiligenkapel mee. Deze kapel wordt nog steeds door jong en oud goed bezocht. Meer dan 200 heiligen hebben hier hun plekje gevonden en elk beeld heeft weer een eigen verhaal. Het is een geliefde kapel voor doopjes en huwelijken. Achterin de kerk hangt één lege sokkel en die is zowel bedoeld voor die heilige wiens beeld er nog niet staat als voor ieder mens die geroepen is om een heilige te zijn en op Christus te gelijken.

Johannes de Doper-kerk

In de grote Johannes de Doperkerk op de markt staan ook vele Middeleeuwse heiligenbeelden en er hangen vele prachtige oude kunstwerken en iconen. Deze kerk vindt haar oorsprong in de 13de eeuw en werd in 1297 een kapittelkerk. Als Oranjestad viert Diest nog elk jaar de sterfdag van prins Philips Willem, de zoon van Willem van Oranje die in deze kerk begraven ligt. Op zijn verzoek worden tot op vandaag broden uitgedeeld aan alle armen van de stad. Toen het Koningshuis hem wilde overbrengen naar Delft, gingen de Diestenaren hier niet mee akkoord, ze wilden hun prins niet kwijt.

Ook de heilige Johannes Bergmans heeft hier een prachtige zijkapel en is nog steeds geliefd. In een prachtige schrijn wordt hier zijn hand bewaard. De doopvont waar hij is gedoopt staat nog steeds achterin de kerk. Even verderop staat zijn geboortehuis en de prachtige schilderijen in de ontvangstruimte beneden stap je in het leven van Johannes. Overal hangen tegeltjes met dankbewijzen om verkregen gunsten.

Deken Felix

Het is al weer 12 jaar geleden dat Felix van Meerbergen in Diest als deken werd aangesteld. Al wandelend door Diest groetten de mensen hem steeds heel hartelijk. Hij maakte met ieder een praatje informerend hoe het met ze ging. Een aantal jaren terug is er een meisje van 15 misbruikt en vermoord in het water teruggevonden. Deken Felix heeft de familie opgevangen en samen met hen een project in Afrika opgezet voor waterpompen en een naaischool voor misbruikte meisjes daar die worden verstoten. Zo hebben deze mensen het kunnen verwerken en betrokken bij de kerk in Diest.

De deken vertelde ons over zijn vele reizen en er staan er nog heel wat op stapel, allemaal voor een goed doel voor de armen. Als jongen van 14 ontmoette hij kardinaal Cardijn die hem zei dat hij priester zou worden, maar hij wilde journalist worden en geschiedenis studeren. Toch is hij priester geworden en hij is nu de postulator van het zaligverklaringsproces van Cardijn. Tegenover de kerk In Den Zoeten Inval trakteerde de deken ons op een Belgisch maaltje. We vertelden hem natuurlijk over de Franciscus-ommegang. Meteen heeft hij ons uitgenodigd om ook naar Diest te komen met de barmhartigheids-iconen.

Onze ontmoeting met hem was een grote verrijking en verademing! We voelden deze dag Romero heel dicht bij ons was, en Johannes Bergmans, ja alle heiligen. Kortom de hele Hemel! Zo was het weer een hemelse dag en kunnen wij weer verder, op naar het jaar van barmhartigheid.

Paus: Heilig Jaar van Barmhartigheid

Paus Franciscus heeft nu ook officieel een jaar van barmhartigheid aangekondigd: van 8 december 2015 t/m 16 november 2016. Speciaal voor dit jaar werken we aan de grote icoon van Gods barmhartige liefde rondom 17 thema's uit het leven van onze Heer Jezus. Reis met ons èn met Jezus mee, Hij leeft!

Met deze icoon gaan we naar Paus Franciscus. We vragen de zegen over de icoon en over de zorgen en intenties van allen die  door een financiële bijdrage de totstandkoming mogelijk maken. Het schilderen van deze icoon duurt meer dan vijf maanden. Voor uw bijdrage zie de gegevens onderaan de website.

Ecologisch BZC

Hier komt een artikel over het ecologisch BZC

.

Title one

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus.

Title two

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus.