Familia Fidei

Welkom bij de familie van het geloof.

"Iconen zijn de kerkelijke familieallbums" BN DeStem 29/04/2015 ZEVENBERGEN

ZEVENBERGEN/EINDHOVEN –

Eindhovenaar Geert Hüsstege (48) maakte de icoon voor de Immanuelparochie, die op 25 maart in de kerk van Fijnaart werd gewijd, en vanaf 2 mei samen met zo’n vijftien andere door Hüsstege gemaakte iconen onderdeel is van een iconenexpositie. „Ik kreeg het verzoek van de parochie om een fusie-icoon te maken. Veel parochies zijn nu aan het fuseren, krijgen een nieuwe naam en zoeken naar iets dat ver-bindt.” De naam Immanuel, letterlijk ‘God met ons’, verwijst naar de passage in de bijbel, waar staat dat Maria een zoon zal krijgen die ze Immanuel zal noemen. „Dan ga je kijken wat er zoal is op dat gebied en zie je vaak de afbeelding van Maria met een kind in haar schoot. Eigenlijk een afbeelding van Maria die in verwachting is, ook wel het ad-vents-icoon. Ik noem het altijd de eerste echoscopie”, lacht Hüsstege. Bij het maken van de icoon liet hij zich inspireren op wat al bestaat. „Ik kopieer nooit, maar ga wel uit van een bepaalde beeldtaal en vorm. Dat deed Picasso trouwens ook. Die zei: een echte kunstenaar steelt bij het leven.” Iconen stammen uit de orthodoxe kerk, maar kwamen vanaf de 17e eeuw richting het westen. Hüsstege, die zijn carrière startte als restaurateur, werd door de af-beeldingen gegrepen toen hij zich verdiepte in werken met tempera, een grondstof die werd gebruikt vóór de uitvinding van olieverf. „Het is een heel oude techniek, waarbij eigeel dient als bindmiddel, en die wordt gebruikt bij het schilderen van iconen. Ik dacht dat het gewoon een techniek was, maar toen ik me erin verdiepte ging er een wereld voor me open en kreeg ik zo’n tweeduizend jaar geschiedenis mee.” Inmiddels is hij 25 jaar verder en richt hij zich met name op het restaureren en zelf schilderen van iconen. Vaak bijbelfiguren, maar ook van heiligverklaarde perso-nen. „Eigenlijk zijn iconen het familie-album van de kerk, want elke heilige wordt toch wel uitgebeeld in een icoon.”


Paus: Heilig Jaar van Barmhartigheid

Paus Franciscus heeft nu ook officieel een jaar van barmhartigheid aangekondigd: van 8 december 2015 t/m 16 november 2016. Speciaal voor dit jaar werken we aan de grote icoon van Gods barmhartige liefde rondom 17 thema's uit het leven van onze Heer Jezus. Reis met ons èn met Jezus mee, Hij leeft!

Met deze icoon gaan we naar Paus Franciscus. We vragen de zegen over de icoon en over de zorgen en intenties van allen die  door een financiële bijdrage de totstandkoming mogelijk maken. Het schilderen van deze icoon duurt meer dan vijf maanden. Voor uw bijdrage zie de gegevens onderaan de website.

Ecologisch BZC

Hier komt een artikel over het ecologisch BZC

.

Title one

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus.

Title two

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus.